Sâmbătă, Octombrie 25, 2014

3 retete de cozonac pentru Craciun

Gastronomie - Retete culinare

cozonaciCozonacul este o prajitura traditionala româneasca si bulgareasca, conform Wikipedia, fiind în mod traditional gatita de Paste si Craciun.

Aluatul este cam acelasi în toata România. Ingredientele principale fiind faina, laptele, zaharul, ouale, untul, drojdia, si pentru un gust mai placut se adauga coji rase de lamâie sau/si portocale .

Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepti sau rotunzi, simpli sau împletiti. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozonaci simpli sau umpluti.

Umplutura poate contine nuca, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), brânza dulce (asa numita pasca pregatita de obicei de Pasti), cacao, marmelada sau combinatii ale acestor ingrediente nuci+mac, nuci+cacao nuci+rahat, nuci+stafide+rahat, brânza dulce+stafide, etc.

De regula, cozonacii împletiti nu au o umplutura propriu-zisa, ci doar bucatele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.

Specifici pentru zona Moldovei sunt cozonacii rotunzi si înalti (numiti babe), neumpluti, a caror compozitie contine pâna la 20 oua, unt, coji rase de lamâie sau/si portocale si esenta de rom si vanilie, uneori stafide.

 

Cozonac cu mac


cozonac macIngredientele aluat:

- 600 gr faina
- 125 gr unt
- 120 ml smantana
- 50 ml lapte
- 70 ml apa calduta
- 100 gr zahar
- 1 zahar vanilat
- 4 galbenusuri
- 1 lingura ulei
- 1/2 lingurita sare
- 1 fiola esenta vanilie
- coaja razuita de la o portocala
- 25 gr drojdie(proaspata de preferat)

 

Pentru uns:

- un ou
- 3 linguri lapte caldut


Ingrediente umplutura:

- 300 gr mac macinat

- 250 ml lapte

- 3-4 linguri zahar

- 1 fiola esenta vanilie


Ornare:

- mac

- 1 plic zahar vanilat


Preparare umplutura:

Macul, laptele si zaharul se lasa la fiert cam 10 minute, pana scade aproape tot laptele. Se adauga la sfarsit esenta de vanilie si se amesteca bine.


Preparare aluat:

Se pune drojdia intr-o cana si se adauga din cei 70 ml apa cateva linguri cat sa acopere si o lingurita zahar. Se lasa 15 minute la fermentat in loc caldut.

Se pune faina într-un vas. Se face o gaura în mijloc in care se toarna drojdia. Se incepe framantarea usor si se adauga pe rand restul ingredientelor pentru aluat: apa, laptele, galbenusurile, smantana, untul taiat cubulete, uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat, extractul de vanilie si coaja de portocala.

Se framanta aluatul bine cam 20 minute. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit la loc caldut si fara curenti(chiar in cuptor la 30gr) cam 40 minute.

Cand e dospit se taie aluatul in doua si se intinde cate o foaie din fiecare. Se unge fiecare foaie cu jumatate din umplutura lasand pe margini cam 2cm.

Rulati usor fiecare foaie si obtineti doua suluri care se impletesc si se pun in tava rotunda(eventual cu pereti detasabili). Se mai lasa la dospit in tava cam 20 minute, tot in loc caldut.

Se unge cozonacul cu oul batut cu lapte. Se presara mac si zaharul vanilat.

Se da la cuptor(pe nivelul din mijloc) cam 1 ora la 180-190C.


Cozonac cu nuca


cozonac-nucaIngrediente:

3.5 kg faina alba (tip 550)
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari
175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut


Umplutura:

1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar
stafide inmuiate peste noapte in apa calduta cu rom (optional)


Pentru uns:

cateva linguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana


Preparare:

Este important ca in casa sa fie cald si sa inchideti usa de la bucatarie sa nu fie curent. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, exceptand laptele care trebuie sa fie caldut, dar nu fierbinte.

Se amesteca drojdia, zaharul si laptele caldut pana se dizolva drojdia.

Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc si se toarna amestecul de mai sus in acea gaura.

Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza.

Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.

Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.

Adaugam untul (sau margarina) si iar framantam pana nu se mai vede untul.

La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minmute, pana aluatul nu mai e lipicios deloc si fundul si marginile vasului in care framantati e curat.

Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.

Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.

Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-i dati forma rotunda, ca de chifla. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute.

Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.

5 tavi mai late si cu pereti mai inalti se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.

Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.

Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.

Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.

Asezam cozonacii in tava, la distanta unii de altii.

Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la crescut pentru 1 ora.

In acest timp incingem cuptorul la 180C.

Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana. Puteti sa-i ungeti cu mana, nu e nevoie de o pensula.

Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.

 

Cozonac cu stafide,nuca si cacao

 

cozonac stafideIngrediente:

700 g faina
200 ml lapte
300 g zahar
100 ml ulei
50 g unt ( pt uns tava)
5 oua
3 galbenusuri
1 varf de sare
un cub de drojdie proaspata
esente rom si vanilie
100 g nuca
coaja rasa de lamaie si portocala


Preparare:

Desfacem drojdia peste putin lapte indulcit( nu fierbinte) si o lasam sa creasca. Adaugam cateva linguri de faina.

In mijlocul unui lighean in care punem faina facem o mini gaura, ca si cum am incerca sa batem pe masa de lucru. Depozitam in acest mini-spatiu , continutul de mai sus si framantam. Punem un prosop curat deasupra si lasam aluatul la dospit.

Luam ouale si le adaugam intr-un mixer, mixam bine, pana cand devin o masa spumoasa. Adaugam putin cate putin zaharul si cateva linguri de cacao si astfel totul trebuie sa devina o pasta foarte supla.

Peste stafide turnam sticluta de esenta de rom si amestecam putin. Lasam stafidele sa se imbibe bine cu rom.

Impartim aluatul dospit in tot atatea bile de alaut, cate tavi de copt avem. Pregatim masa de lucru, pe care o vom infaina in prealabil. Si intindem cu facaletul coca, pana cand suntem in prezenta unei plansete de faina.

O vom tapeta cu umplutura si vom presara nuca rasa peste umplutura, apoi vom rula si vom pune in  tavi.

Depozitam cu grija tavile in cuptor si lasam sa se rumenasca bine iar dupa aceea ii depozitam cu grija si ii scoatem din tava de dupa racire.


Sa va creasca cozonacii si Craciun fericit!



Comentarii (3)
  • noni
    hihi, mai o saptamana si o sa faca si ai mei cozonacii!! abia astept
  • gabi
    mmm, ce bunatati, de-abia astept sezonul de cozonaci :)
  • ramonik
    vai, deja imi lasa gura apa :))))
Scrieti comentariu
Your Contact Details:
Comentarii:

Articole de acelasi autor

Articole similare

Cele mai citite

Urmareste-ne pe

Bijuterii Handmade

Haine copii

Ultimele postari pe forum

Re:Cafeneaua verzelor 5
in: salata de verze de Dan-Gabriel
18-10-2014 16:11
Re:Horoscop LUNAR pe zodii
in: verze si astre de Dan-Gabriel
16-10-2014 7:29
Vrem sa ne mutam!
in: verze in gospodarie de oanaDum
26-09-2014 12:57
Re:Poze funny, interesante s.a
in: verze la divertisment de Dan-Gabriel
23-09-2014 15:53
Cum sa port rochia de seara crem din triplu voal?!
in: verze feshan & biuti de MemaBucataru
01-07-2014 2:41
Rochiile de seara sunt un must!!!
in: verze feshan & biuti de JessieMilea
25-06-2014 2:39

Blog umanitar

Banner

Online

Avem 197 vizitatori online

Login Form